Gasloos, de duurzame toekomst

Volledig elektrisch verwarmen

Alles in een woning elektrisch, het is mogelijk. Best een vreemde gedacht dat je straks helemaal geen gas meer nodig hebt als energiebron. Maar de realiteit is dat aardgas verwarming zijn langste tijd wel heeft gehad. Veel mensen zullen dus snel overstappen naar een elektrische manier van verwarmen. In de meeste gevallen zal de keus vallen op de warmtepomp. Er staat dus heel veel te gebeuren nu overal wordt ingezien dat we moeten verduurzamen. Daarnaast mogen er in de nabije toekomst alleen nog maar BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) woningen gebouwt worden. Maar ook aan de bestaande "woningen / gebouwen" zal in de toekomst iets moeten gebeuren. Uw klant kan het uiteraard uitstellen tot er geen aardgas meer is of tot de overheid besluit de gaskraan dicht te draaien, maar wellicht is het beter om langzaam maar zeker uw klant te informeren over de mogelijkheden om de woning gasloos te verwarmen. De mogelijkheden daartoe zijn veel groter dan u in eerste instantie zult denken. Dat is mooi, maar er komt toch wel wat bij kijken voordat men volledig elektrisch kan wonen. 

 

Het verduurzamen van een woning kan zo:

  Een goede isolatie van vloeren, muren, dak, gevel en HR++ of triple glas

  De aanschaf en installatie van de warmtepomp die je huis verwarmt​​​​​

  Een laag temperatuur verwarmingssysteem (vloer en of wandverwarming)

  Warmtepompboiler om het sanitair water naar hoge temperatuur verwarmen

  Zonnecollectoren die als warmte ondersteuning kunnen fungeren

  Zonneboiler met doorstroom apparaat voor hoge temperatuur sanitair water

​​​​​​​  Zonnepanelen, je hebt meer stroomverbruik, maar die kun je deels zelf opwekken

 

De mogelijkheden van zonnewarmte

Zonnewarmte is de meest slimme besparing op gebied van energiebesparing voor gebouwen. Het rendement van zonnewarmte is veruit de grootste ten opzichte van andere duurzame oplossingen. Het is voor bijna elke situatie toepasbaar en de terugverdientijd is zeer beperkt. Zoals bij iedereen bekend, zijn de kosten voor energie voor commerciële gebouwen ongekend en zullen deze de komende jaren in hoog tempo oplopen. Zonnewarmte is gratis en uitermate geschikt voor overheidsgebouwen, kantoren, campings, winkelcentrums, hotels, zwembaden, fabrieken en scholen.

Voor de woningmarkt is het toepassen van zonnewarmte een zeer efficiënte manier om veel energie te besparen en om bij te dragen aan een beter milieu. Bijkomend voordeel is dat in de meeste gevallen het tapwatercomfort na de installatie van een zonneboiler aanzienlijk verbeterd. Het toepassen van een zonneboiler gaat meestal gepaard met een verbetering van het energielabel. Voor collectieve oplossingen zoals bijvoorbeeld appartementen, woonflats of verzorgingshuizen is zonnewarmte de ultieme manier om klaar te zijn voor de toekomst. Clima XL heeft ook gevelcollectoren, ideaal als een dak niet op het zuiden is georiënteerd.